Umów wizytę

O mnie

 

Nazywam się Agnieszka Mrówczyńska, jestem:

  • Dietetykiem
  • Zielarzem – fitoterapeutą
  • Terapeutą Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
  • Dyplomowanym Promotorem Karmienia Piersią

Nieustannie się uczę, biorąc udział w specjalistycznych kursach i szkoleniach, a swoją wiedzę pogłębiam poprzez codzienną praktykę i doświadczenie.

Wykształcenie:

  • Uniwersytet Medyczny w Poznaniu  Zioła w profilaktyce i terapii (studia podyplomowe)
  • Zawód dietetyk (kod zawodu 322001)  kurs podstawowy i zaawansowany w Akademii Dietetyki
  • Chińskie gotowe receptury ziołowe – prowadzony przez dr Agnieszkę Krzemińską
  • Dietetyka profilaktyczna i lecznicza wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – prowadzony przez dr Agnieszkę Krzemińską
  • Diagnoza z Pulsu i Języka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej oraz Terapia Meridianowa – prowadzony przez Tuvia Scott
  • Diagnoza z pulsu – prowadzony przez lek. med. Bartosz Chmielnicki
  • Zdrowie Kobiety. Jak pielęgnować witalność i dobre samopoczucie we wszystkich okresach życia – prowadzony przez dr Agnieszkę Krzemińską
  • Żywienie Dzieci – Jak żywić dzieci i młodzież, aby zapewnić pełnię zdrowia i prawidłowy rozwój intelektualny – prowadzony przez dr Agnieszkę Krzemińską
  • Akupunktura Pieciu Elementów – prowadzony przez Tuvia Scott
  • Promotor Karmienia Piersią (Nr rej. 089/PKP/2015) – kurs organizowany przez Centrum Nauk o Laktacji

 

Prywatnie jestem szczęśliwą mamą  i żoną, a największym dobrem jest zdrowie mojej rodziny. Wiem jednak, że zdrowie to nie jest raz dany skarb, tylko codzienna praca, pielęgnacja i troska o ten dar.

Dlatego niezmiernie ważne jest dla mnie zdrowe, naturalne odżywianie mojej rodziny, mojego dziecka – rozpoczynając od karmienia piersią, które jest najzdrowszą i najwłaściwszą formą karmienia niemowląt jak i dzieci, które jedzą już  regularne posiłki. Dlatego też niesłychanie bliskie i ważne dla mnie jest aby pomagać i wspierać młode Mamy – w przezwyciężaniu laktacyjnych trudności, aby zarówno Mamy jak i ich dzieci mogły się cieszyć wspaniałą mleczną drogą.

Również bardzo istotne jest dla mnie zdrowe żywienie całej rodziny, a w szczególności dzieci, które dopiero rozwijają się i rosną, a wraz z nimi rozwija się ich układ odpornościowy. Dlatego niezmiernie ważne jest to, co jedzą dzieci. Dbaniem o zdrowe, zrównoważone posiłki, dopasowane do potrzeb rozwijającego się dziecka jak i klimatu, w którym żyjemy oraz pory roku można zapobiec wielu chorobom, które często uważa się za normalne. Częste biegunki, nawracające katary, zapalenia dróg oddechowych, czy ucha, przerost migdałków – wszystkie te choroby swój początek mają w złym sposobie odżywiania. Zakażenia bakteriami czy wirusami są przyczyną wtórną, aby infekcja się rozwinęła, musi trafić na „podatny grunt”. Mocny, zdrowy, pielęgnowany i wzmacniany każdego dnia układ odpornościowy nie będzie takim „podatnym gruntem”.

A czym jest układ odpornościowy? Należy pamiętać, że olbrzymi wpływ na to jak funkcjonujemy, a co za tym idzie – jak nasz organizm broni się przed wszelkimi patogenami, ma to co jemy. Upraszczając można powiedzieć, że nasze zdrowie i odporność bierze się z jelit.
Dlatego tak ważne jest poświecenie uwagi zdrowemu odżywianiu, dobranemu do indywidualnych potrzeb organizmu.
Każdy z nas jest inny – jedna osoba szybko marznie, drugiej jest ciągle gorąco. Jedna zasypia jak kamień i rano nie może się dobudzić, druga ma problemy z zasypianiem i snem w ogóle. Te pozornie nieważne różnice – z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dużo mówią o osobie, wskazując jakie pożywienie będzie pomocne, a jakie będzie szkodzić.

Nie ma uniwersalnej zdrowej diety – jednej dla wszystkich. W dzisiejszym świecie lubimy łatwe, szybkie rozwiązania, jednak rzadko kiedy są one dla nas dobre. Z olbrzymia pomocą przychodzi Tradycyjna Medycyna Chińska i jej spojrzenie na człowieka jako na całość. Zalecenia dietetyczne oparte o podejście TMC mają na celu pomóc zachować zdrowie, a w razie braku równowagi – czyli choroby, pomóc organizmowi do tej równowagi, czyli zdrowia wrócić. Podejście to jednak diametralnie różni się od dzisiejszego spojrzenia człowieka zachodu. Gdy boli głowa – chcemy zlikwidować ból, nie szukając przyczyny, sięgamy więc po tabletkę, która ból „wyłączy”. Taka tabletka ma swoje konsekwencje – dla wątroby, jelit – całego organizmu. Nic co robimy nie jest obojętne.

Gdy spojrzymy z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – dolegliwości lub choroby, które nam dokuczają są OBJAWEM. Czego? Powody mogą być różne – moim zadaniem jest dojście PRZYCZYNY i tę przyczynę „usunąć”. Na przykład – powodem bólu głowy może być Niedobór Krwi. Zamiast więc brać tabletkę, która zagłuszy objawy trzeba zająć się zadbaniem o stan Krwi – odbudowaniem jej poprzez  spożywanie odpowiednich pokarmów, wspomaganie dietoterapii ziołami oraz zmianę trybu życia. Dzięki temu można nie tylko usunąć bóle (nie pojedynczy ból) głowy, ale przy okazji zapobiec dalszym problemom zdrowotnym wynikającym z Niedoboru Krwi (m.in. wypadające włosy i zęby, łamliwe paznokcie, sucha skóra, zaparcia, nadciśnienie i inne, z biegiem czasu coraz poważniejsze problemy zdrowotne).

Dlatego tak ważne jest aby wiedzieć jakie jedzenie Nam szkodzi, a jakie pomaga. Aby dbać o to co jemy, dbać o jakość jedzenia, regularne posiłki. Dzięki temu możemy dbać i zachować jeden z naszych największych skarbów – zdrowie.